Wednesday, 1 August 2012

Fuyoo SiteE : Kesan-kesan makanan laut


Pesakit-pesakit kencing manis atau diabetes sudah semestinya diberitahu oleh doktor yang merawat agar mengelak untuk memakan makanan yang mengandungi banyak kolesterol, gula, kanji, karbohidrat dan lemak. Mengapa? Sebenarnya bukanlah 100% dilarang untuk makan makanan tersebut, namun sekadar untuk merasa tidak lah mengapa. Apa pun perlulah mencari makanan alternatif atau pilihan supaya kandungan gula, kolesterol, protein dan lemak didalam darah tidak meningkat.

Ramai orang suka makan seafood atau makanan laut. Tahukah anda makanan laut mengandungi banyak kalsium, kolesterol, asid dan iodin? Pengambilan yang terlalu banyak akan mengakibatkan peningkatan kepada paras kolesterol darah yang seterusnya akan membawa kepada serangan jantung. Peningkatan paras kalsium atau garam didalam darah pula akan mengakibatkan penyakit hipertension atau darah tinggi yang mana akhirnya boleh berlakunya stroke jika tidak dikawal. Manakala asid pula akan menyebabkan bertambahnya asid urik didalam darah mengakibatkan penyakit gaut. Iodin berlebihan pula boleh memberi kesan kepada kelenjar tiroid.

Pengambilan ubat-ubat moden untuk mengawal paras kolesterol, kalsium, asid dan iodin tidaklah memberi kesan penurunan yang berkesan jika pemkanan diambil keterlaluan. Ini kerana selain bertindak mengurangkan paras bacaan, ubat-ubat moden ini akan memberikan kesan sampingan kepada sistem badan yang lain seperti usus, buah pinggang, hati, hempedu dan jantung sendiri.

Kaedah pengawalan sebaiknya ialah melakukan pengurangan pemakanan keatas makanan laut dan mengambil sayur-sayuran hijau sebagai tambahan. Mungkin ada diantara anda tidak suka memakan sayur, namun ketidakseimbangan pemakanan itulah yang menjadi penyebab kepada penyakit anda. Maka mahu tidak mahu pun sayur-sayuran hijau perlulah diambil sebagai membantu mengawal keseimbangan badan.

No comments:

Post a Comment

Copyright© All Rights Reserved madulebah93.blogspot.com